Kleuter betekenis & definitie

Een kleuter is de benaming voor een kind in de leeftijd van ongeveer vier tot zes jaar. Kleuters zijn nieuwsgierig en daarom stellen ze veel 'waaromvragen'.

Kinderen willen in deze fase graag net zo zijn als hun ouders. Het jongetje wil graag zo zijn als zijn vader en het meisje identificeert zich met haar moeder. Kleuters houden ervan om zich te verkleden en rollenspellen te doen. Ze hebben veel energie en spelen graag samen met andere kinderen. Een kleuter beweegt graag: van de glijbaan glijden, in bomen klimmen en gooien zijn enkele voorbeelden. Ook hebben ze veel fantasie en wanneer ze een verhaal vertellen dan is dit soms maar voor een gedeelte op waarheid berust, de rest fantaseren ze erbij. Wanneer kleuters ruzie hebben, dan hebben ze nog de hulp van een volwassene nodig omdat ze nog niet kunnen onderhandelen met elkaar.
Het evenwichtsgevoel is al verbeterd en daardoor kan een kleuter ook alvast oefenen op de fiets. Eerst nog met behulp van zijwieltjes en daarna zonder, eventueel nog met de hulp van een volwassene. De ene kleuter zal hier wat sneller in zijn dan de andere, maar vroeg of laat kan het kind ineens fietsen. Wanneer een kleuter ongeveer zes jaar is kan hij letters en cijfers schrijven.

Gepubliceerd op 05-06-2011