Ketensamenwerking betekenis & definitie

Een ketensamenwerking is een samenwerking tussen verschillende partijen, die normaliter niet met elkaar samenwerken, en die werken aan de totstandkoming van een gezamenlijk product of proces.

Bij een ketensamenwerking zijn alle betrokken partijen eindverantwoordelijk voor het product of proces en staan ze op gelijke voet.

Bij ketensamenwerking in de bouw moet de opdrachtnemer de opdrachtgever overtuigen van technieken en methoden, en dat hij dat voor een bepaalde prijs kan krijgen. Tot slot maakt de opdrachtgever een keuze tussen de verschillende opdrachtnemers. In de praktijk zal lang niet altijd voor de goedkoopste gekozen worden, iets waar in het verleden juist op geselecteerd werd.

De opdrachtnemer krijgt in het bovengenoemde voorbeeld veel meer de ruimte om een bouwproces te creƫren. Voorheen was het de opdrachtgever die dit deed, nu stelt de opdrachtgever alleen bepaalde doelen voor het uiteindelijke product, waardoor de opdrachtnemer veel vrijer is in zijn manier van werken. In de praktijk blijkt dat er veel overlegd wordt tussen de verschillende partijen.

Gepubliceerd op 07-03-2016