Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 07-03-2016

2016-03-07

Keten

betekenis & definitie

Een keten is een aaneenschakeling van meerdere handelingen of gebeurtenissen.

Een persoon kan een keten van handelingen verrichten om bijvoorbeeld tot een bepaald doel te komen. Zo moet de meubelmaker zijn hout in een bepaalde vorm zagen, de losse stukken hout vervolgens in elkaar timmeren en tot slot de creatie lakken of schilderen om tot een tafel te komen die hij kan verkopen.

Een keten van handelingen kan daarnaast ook worden verricht door verschillende personen. Het bekendste voorbeeld is de lopende band waar iedere werknemer maar een deel van het totale productieproces uitvoert. Uiteindelijk vormen al die kleine delen tot een volledig eindproduct.

Het leven valt ook te omschrijven als een gigantische keten van gebeurtenissen waar de persoon die het leven leidt maar zelden invloed op heeft. Hij heeft bijvoorbeeld zijn droombaan gevonden omdat hij een maand eerder is ontslagen door zijn toenmalige werkgever.

Daarnaast zijn er ook ketenen van gebeurtenissen waar wel invloed op uit te oefenen is. Iemand is bijvoorbeeld huisarts geworden omdat hij ooit geneeskunde is gaan studeren.
Een keten kan ook verwijzen naar een winkelketen. Bij een winkelketen moet één winkelbedrijf meerdere filialen hebben. Voorbeelden hiervan zijn de HEMA, de Bijenkorf en de Media Markt.

Soms worden de individuele winkels beheerd door het winkelbedrijf, maar soms heeft een ondernemer de formule van het winkelbedrijf gekocht. In dit laatste geval spreken we van een franchiseonderneming.