Kengetallen betekenis & definitie

Een kengetal is een verhoudingsgetal waarmee een verband tussen twee grootheden wordt aangeduid. Hierdoor geeft een kengetal inzicht in een huidige situatie of ontwikkeling.

Door middel van een kengetal kan men verschillende bedrijfseconomische grootheden met elkaar vergelijken. Een groenteboer kan bijvoorbeeld als grootheid het aantal verkochte appels in een jaar nemen, en deze verkochte aantallen vergelijken met andere jaren. Het aantal verkochte appels in het jaar waarin de groenteboer begint te meten wordt dan bijvoorbeeld gelijkgesteld aan honderd, dus honderd is in dit geval het kengetal.

In bijvoorbeeld de financiƫle wereld wordt veel gebruik gemaakt van kengetallen. Zo worden kengetallen onder andere gebruikt als een analyse-instrument door beleggers. Hiermee kunnen zij bedrijven op relevante onderdelen rationeel met elkaar vergelijken.

Kengetallen kennen ook nadelen. Omdat het opnames uit het verleden zijn zeggen ze niets over de toekomst. Daarnaast zijn het vaak aannames van een specifiek moment, en kunnen dus afwijken van de realiteit.

Gepubliceerd op 07-03-2016