Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 10-04-2015

Kapitaal

betekenis & definitie

Kapitaal is één van de drie productiefactoren in de economie. Met kapitaal wordt in de meeste gevallen een geldsom bedoeld.

Het kapitaal van een bedrijf is het totaal van alle kapitaalgoederen waarover dat bedrijf beschikt. Kapitaalgoederen worden ook wel productiegoederen bedoeld. Deze producten worden gebruikt om andere producten te maken. In veel gevallen is dit geld, want er is geld nodig om grondstoffen aan te schaffen of om werknemers te betalen. Zoals al gezegd, kapitaal wordt meestal in een geldwaarde uitgedrukt.

Het kapitaal van een bedrijf kan bijvoorbeeld één miljoen euro zijn. Wanneer het kapitaal iets oplevert, wordt dan intrest of rente genoemd. Wanneer het kapitaal in een geldsom wordt uitgedrukt, wordt de intrest weergeven als een percentage. Kapitaal kan toenemen door te investeren. De winst van het bedrijf wordt bij investering gebruikt om ervoor te zorgen dat het bedrijf meer kan produceren. De winst wordt dan bijvoorbeeld gebruikt om meer machines te kopen of om meer mensen in te huren.