Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-03-2016

2016-03-14

Jongvolwassene

betekenis & definitie

Een jongvolwassene is iemand van ongeveer tussen de 15 en 25 jaar oud. In deze periode veranderen jongeren in volwassenen. Niet alle jongeren worden zonder moeite volwassen. Lichamelijk en zeker psychisch zijn zij nog niet volgroeid.

De stappen die na lichamelijke verandering volgen, zijn de ontwikkelingen op emotioneel en sociaal gebied. In deze jaren zal de persoon worden gecreëerd die de jongvolwassene voor de rest van zijn of haar leven zal zijn. De middelbare school wordt afgerond, de studie begint of de jongvolwassene gaat werken. In deze tijd gaan daarnaast veel mensen op zichzelf wonen. Hiermee gaan veel verantwoordelijkheden gepaard. De jongvolwassenen krijgen te maken met financiële zaken en moeten voor zichzelf leren zorgen. Ouders hebben minder zicht op wat hun kinderen doen, dit kan voor sommige jongvolwassenen als bevrijdend worden gezien.

Sommigen beginnen een gezin, anderen kiezen er bewust voor om daarmee te wachten en zien een andere toekomst voor zich. Keuzes die in deze periode worden gemaakt zijn over het algemeen cruciaal voor de rest van het leven. De overgang van jongere naar volwassene verloopt voor iedereen anders. Het gaat gepaard met veel vrijheden, maar ook met meer verplichtingen. Er wordt in deze periode veel geëxperimenteerd. Vaak wordt in deze periode ook duidelijk waar de voorkeur qua seksuele geaardheid ligt.