Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 06-07-2016

2016-07-06

Jeukwoorden

betekenis & definitie

Jeukwoorden zijn termen die voornamelijk binnen kantoor sferen worden gebruikt en die objectief gezien inhoudelijk niets voorstellen. Jeukwoorden worden zo genoemd omdat ze een gevoel van weerzin opwekken bij eenieder die stil staat bij de ware betekenis er van.

Jeukwoorden kan men overal in het dagelijks leven tegen komen, maar met name de kantoor cultuur staat er om bekend dat het veel jeukwoorden in het jargon heeft opgenomen. Bij veel van deze jeukwoorden wordt niet stil gestaan bij de werkelijke betekenis. Hierdoor verliezen jeukwoorden voor de objectieve toeschouwer al snel hun waarde, ze worden gebruikt als rookgordijn voor diverse activiteiten waarvan menigeen niet kan vertellen wat het precies inhoudt of welke doel het precies dient.

Voorbeelden van jeukwoorden zijn ‘verbinden’, ‘synergie’ en ‘commitment’. Deze woorden worden veelal binnen kantoorsferen gebruikt om aan te geven welke houding van werknemers wordt verwacht dat ze aannemen of op welke manier ze werkzaamheden dienen uit te voeren. Een werknemer dient bijvoorbeeld met goede synergie in verbinding te staan met zijn of haar collega’s, terwijl hij of zij zelf commitment toont voor de individuele werkzaamheden. Hiermee wordt geprobeerd een gewenste houding voor de werknemer te schetsen. Men kan op basis van bovenstaande echter op geen enkele manier achterhalen wat nou precies bedoelt wordt met ‘commitment’ of ‘synergie’.

De kern van een jeukwoord is dus dat het veel gebruikt wordt om een mooie bedrijfscultuur te schetsen, maar dat er geen enkele duidelijkheid is over de precieze invulling ervan. Jeukwoorden worden te pas en te onpas gebruikt, maar zorgen objectief gezien vaak meer voor een vage bedrijfscultuur, dan voor duidelijkheid.