Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 08-04-2015

Jaarwisseling

betekenis & definitie

Met jaarwisseling wordt verwezen naar het moment waarop het nieuwe jaar ingaat. De jaarwisseling vindt in de westerse wereld plaats op 1 januari om 00.00 uur.

Het is per cultuur verschillend wanneer de jaarwisseling plaatsvindt. Ook is het afhankelijk van de tijdzone, want niet in alle westerse landen is het tegelijkertijd 00.00 uur. Zo wordt in Kiribati al Nieuwjaar gevierd als het bij ons nog maar 11.00 uur is op Oudejaarsdag, terwijl men in Samoa als laatste, om 12.00 uur 's ochtends Nederlandse tijd op Nieuwjaarsdag, het nieuwe jaar inluidt.

Het is pas sinds 1575 zo dat de jaarwisseling plaatsvindt van 31 december op 1 januari, daarvoor verschilde dat nogal. Het begin van de lente werd vaak gezien als het begin van het nieuwe jaar want dan kwam de natuur weer tot leven. Maar ook Sint Maarten (11 november), de eerste Adventsdag, de Zonnewende (21 december) of Maria Boodschap (25 maart) zijn in het verleden dagen geweest waarop het nieuwe jaar werd ingeluid. Bij de Romeinen begon het nieuwe jaar altijd op 1 maart, totdat in 44 voor Christus de Juliaanse kalender werd ingevoerd door Julius Caesar. Vanaf toen vierden ook de Romeinen het nieuwe jaar op 1 januari.