Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 14-03-2016

Inzet

betekenis & definitie

Inzet heeft meerdere definities, maar de meest gangbare is de mate waarin iemand zich inspant om een doel te bereiken. Daarnaast betekent inzet ook ‘het eerste bod bij een veiling’, ‘inleg’ (bij bijvoorbeeld een gokspel) en ‘de aanvang van een muziekgeluid’.

Inzet kan in de dagelijkse spreektaal meerdere betekenissen hebben. Bij ‘de mate waarin iemand zich inspant’ gaat het bijvoorbeeld om een groep werknemers die veel inzet toont door hard te werken om een deadline te halen. Inzet kan ook de betekenis hebben van dat het ergens om gaat, bijvoorbeeld een ruzie die aanleiding was om mee te doen aan een televisieprogramma. Bij een gokspel kan men geld winnen en verliezen, daar is de inzet bijvoorbeeld 500 euro. Op een veiling is de inzet het eerste bod wat gedaan wordt.

Dan is de inzet voor een bepaalde auto bijvoorbeeld 1000 euro. Een minder voorkomende betekenis voor inzet is die van een kleine tekening of foto die in een grotere tekening of foto verwerkt wordt.

Synoniemen van inzet zijn onder andere; beginnen, aanwenden, in actie laten komen, eerste bod, inleg, geestdrift (ergens vol van zijn en er alles voor willen doen), ijver, inspanning, toewijding, vurigheid (vol overgave ergens mee bezig zijn), werklust, bod en pot.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!