Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 23-06-2016

2016-06-23

Intersekse

betekenis & definitie

In geval van intersekse heeft iemand zowel mannelijke als vrouwelijk lichaamskenmerken. Dit kan op allerlei manieren vorm krijgen, in veel gevallen is er bij intersekse sprake van een combinatie van beide geslachten.

De term intersekse wordt voornamelijk gebruikt om iemand aan te duiden wiens lichaam niet voldoet aan de normatieve omschrijving van een man of een vrouw. In het Engels spreekt men ook wel van DSD, oftewel Disorders of Sex Devlopment. Deze benaming maakt duidelijk dat intersekse iets is wat men als het ware heeft. Men wordt er mee geboren, maar het wordt niet gezien als identiteit, zoals homo-, bi- of transseksueel. Intersekse is niet te genezen en men gaat er niet dood aan. Intersekse wordt daarom ook wel omschreven als een conditie.

Intersekse kan op verschillende manieren vorm krijgen. Zo worden er jongetjes geboren met een vagina en meisjes met een clitoris die zo groot is, dat het meer lijkt op een kleine penis. Bij intersekse is er echter geen sprake van een eenduidige conditie, hoe de geslachtsdelen er uit zien, is per persoon verschillend. Sommige kinderen die met een intersekse-conditie worden geboren, krijgen hormonen om uiteindelijk toch volledig te passen in het mannelijke of vrouwelijke geslacht. Dit heeft tot kritiek geleid, waarbij gesteld wordt dat wordt toegegeven aan sociale druk. In Duitsland werd het daarom vanaf 2013 mogelijk om baby’s als geslachtloos op te geven.

Intersekse is niet iets nieuws of van deze tijd. Er zijn talloze voorbeelden van oude schilderingen uit verschillende samenlevingen die indiceren dat er mensen waren met meerdere of vanuit het conventionele gedachtegoed ondefinieerbare geslachtsdelen.