Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 30-05-2016

2016-05-30

Idealistisch

betekenis & definitie

Een persoon die idealistisch is, weet duidelijk wat zijn of haar idealen zijn en probeert deze te bereiken. Idealistische personen zijn vaak bezig met ideeën en maatregelen die in teken staan van het verbeteren van de wereld.

Mensen die idealistisch zijn vinden het belangrijk om hun ideaal na te streven. Deze idealen zijn echter niet altijd realistisch. Volgens verschillende bronnen is realistisch zelfs het tegenovergestelde van idealistisch. Dit is niet helemaal juist omdat men idealistische ideeën kan hebben, maar tegelijkertijd zich ervan bewust kan zijn dat deze idealen niet haalbaar zijn.

Iemand die veel idealistische ideeën heeft, wordt ook wel idealist genoemd. Een idealist past zijn gedrag en leefomgeving aan zodat zijn of haar idealistische idealen tot stand kunnen komen. Een idee en ideaal zijn volgens de Duitse filosoof Immanuel Kant verschillenden begrippen. Een ideaal kan volgens hem nooit gerealiseerd worden omdat ze niet concreet zijn. Zo is het niet duidelijke wat de 'volmaakte mens' is. Iedereen heeft hier namelijk een andere mening over. Een idee is echter concreter waardoor het duidelijk is wanneer het doel bereikt is.