Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 29-03-2016

2016-03-29

Horn-effect

betekenis & definitie

Het horn-effect is het hebben van een eerste indruk van iets of iemand en deze beoordelen als negatief. De beoordeling wordt gemaakt op basis van één negatief aspect.

De term ‘horn’ komt van het Engelse woord duivelshoorn en is in die zin negatief. Bij het horn-effect plaatst men anderen ‘in hokjes’ op basis van een eerste indruk. Die eerste indruk zorgt er in dit geval voor dat alles aan de persoon in kwestie, als negatief wordt ervaren. De negatieve beoordeling kan gebaseerd zijn op een negatieve eigenschap, bepaalde uitstraling of vorm van gedrag van een persoon. Ook externe invloeden zoals de mening van een ander, kunnen de kijk op een persoon of iets veranderen. Het opmerkelijke is dat men bijvoorbeeld het innerlijk van iemand niet meer zal beoordelen, puur omdat de eerste indruk al negatief was. Iemand kan niet meer objectief, zonder een oordeel klaar te hebben liggen, naar iemand kijken. Het gevolg hiervan is dat iemand alleen nog let op de negatieve kanten van een persoon om de getrokken conclusie steeds maar weer bevestigd te krijgen.

Het horn-effect kan voor de persoon in kwestie veel negatieve gevolgen hebben zoals de afwijzing bij een sollicitatie, vriendschap of relatie. Onbewust of bewust zal elk mens te maken krijgen met het horn-effect. Het beoordelen van een ander is menselijk en persoonlijk. Niet iedereen zal dezelfde persoon ‘niet leuk’ vinden. Toch is het moeilijk om van een negatieve beoordeling af te stappen. Het tegenovergestelde van het horn-effect is het halo-effect. In dit geval wordt een oordeel geveld op basis van één positief aspect. Men gaat er vanuit dat de rest dan ook positief is.