Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 23-05-2016

Homeostase

betekenis & definitie

Homeostase is een proces binnen het interne milieu van meercellige organismen dat voor een stabiel evenwicht zorgt in het interne milieu. Homeostase is het op peil houden van voeding- en afvalstoffen in de cellen via het interne milieu.

Een organisme kan door homeostase de functie van elk individueel orgaan aanpassen. Hierdoor wordt er aan de integrale behoefte van het lichaam voldaan. Met het interne milieu wordt het weefselvocht dat zich tussen de cellen en de haarvaten bevind, bedoeld. Het interne milieu zorgt ervoor dat de cellen verversen. Het proces van homeostase zorgt er binnen het menselijk lichaam bijvoorbeeld voor dat organen harder gaan werken tijdens koud weer, zodat men het minder koud heeft.

Een ander voorbeeld is sneller kloppen van het hart wanneer men lichamelijke inspanning levert. Homeostase zorgt ervoor dat het hart dan sneller gaat kloppen, waardoor er meer zuurstof in het interne milieu komt en de cellen dus meer zuurstof krijgen.

Veel van de processen die plaats vinden binnen het lichaam als gevolg van homeostase, worden door middel van hormonen door de hersenen aangestuurd. Wanneer er te veel of te weinig hormonen worden gestuurd, kan dit vervelende gevolgen hebben. Wanneer de organismen falen in het onderhouden van de homeostase, zal het organisme zelfs uiteindelijk sterven.