Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 23-05-2016

2016-05-23

Hipster

betekenis & definitie

Hipster is een subcultuur. Deze cultuur kwam op in de jaren negentig, maar in het begin van de 21e eeuw werd deze subcultuur bekender en werd het meer mainstream. In eerste instantie zetten volgers van deze subcultuur, zogeheten hipsters, zich juist af tegen de mainstream.

Hipsters bestaan al vrij lang. In de jaren veertig en vijftig waren hipsters aanhangers van de Amerikaanse ‘Beat generation’. Het afzetten tegen de mainstream uit zich onder andere door het dragen van retro- en vintagekleding. Een bekend kenmerk van mannelijke hipsters is een baard of een snor. Ook het hebben van tatoeages is een belangrijk onderdeel van de subcultuur. Het voornamelijke doel van hipsters is het vinden van authenticiteit en het afzetten tegen ‘het normale’.

Volgens de Urbandictionairy zijn hipsters mannen en vrouwen tussen de twintig en de dertig jaar. Onafhankelijk zijn vinden hipsters erg belangrijk. Ze luisteren veel indie-muziek en houden van kunst en creativiteit. Hipsters hebben vaak een typische kledingstijl, want ze dragen graag kleding die niemand anders draagt. Je zult hipsters daarom niet vaak zien winkelen bij de grote en bekende winkelketens.

Hipsters zijn vaak bezig met voedsel en hebben dan ook voorkeuren voor bijvoorbeeld veganisme, vegetarisme, maar ook gegrild vlees doet het goed bij hipsters. Meestal zijn hipsters op politiek gebied links georiënteerd.