Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 10-04-2015

Hiërogliefen

betekenis & definitie

Hiërogliefen vormen een monumentaal schrift waarvan de Egyptenaren zich bedienen. Het woord komt van het Griekse hiereus dat priester betekent en het Griekse gluphè dat het gegraveerde betekent.

Hiërogliefen hebben de vorm van mensen, dieren of voorwerpen. Het Egyptisch schrift bestaat uit ruim 700 tekens die ontcijferd zijn door de Fransman Champollion, die leefde van 1790-1832. Champollion ontdekte dat de Egyptische tekens in Griekse en Romeinse namen, gewoon voor klankwaarden stonden. Omdat hij kennis van het Koptisch had, kwam hij er later achter dat het Egyptische schrift ook uit symbolen en rebussen bestond. Hiërogliefen bestaan al eeuwenlang, het waren meestal afbeeldingen die complex waren.

De Hettieten, een Indo-Germaans volk dat ca. 2000-1000 v.Chr. Klein-Azië en Noord-Syrië bewoonde, gebruikten eveneens een beeldschrift, het Hettitische heilige schrift. Omdat het heel moeilijk was om hiërogliefen te schrijven werd dit alleen door de hoogst opgeleide schrijvers en ambtenaren uitgevoerd.