Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 30-03-2015

2015-03-30

Hielprik

betekenis & definitie

De hielprik is een screeningstest die in België en Nederland wordt gebruikt om elke pasgeborene te testen op verschillende ziekten. Deze test heet ook wel Guthrie-test, genoemd naar de Amerikaanse ontwikkelaar van de test Robert Guthrie.

De hielprik wordt afgenomen in de eerste of tweede week na de geboorte. De officiële term voor deze test is in Nederland "neonatale screening pasgeborenen". Door middel van een prik in de onderkant of zijkant van de hiel wordt er een beetje bloed verzameld op een speciaal vloeipapier. Het vloeipapier wordt daarna in een speciaal laboratorium onderzocht. Er wordt onderzocht of het pasgeboren kind lijdt aan een aangeboren ziekte. Het gaat om ziekten die kunnen worden behandeld als ze vroeg zijn opgespoord. Met de hielprik wordt een kind getest op onder andere de volgende ziektes:

- Aandoening van de schildklier;
- Een aandoening van de bijnier;
- Bloedziekte (sikkelcelziekte);
- Aantal stofwisselingsziekten.

Per 1 januari 2007 zijn er veertien extra aandoeningen in de test opgenomen. Maar voor taaislijmziekte (cystic fibrosis) en tyrosinemie type 1 moet nog een betere testmethode gezocht worden.