Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 30-05-2016

2016-05-30

Hartaanval

betekenis & definitie

Een hartaanval, ook wel een hartinfarct genoemd, is een verstopping in een kransslagader van het hart. Het hart krijgt dan te weinig zuurstof. Hierdoor wordt een deel van de hartspier beschadigd en sterft deze af.

Als het hart te weinig zuurstof krijgt, zorgt dit in eerste instantie voor klachten tijden inspanning of hevige emoties. Hierdoor heeft het hart extra zuurstof nodig, maar deze krijgt het hart niet door de vernauwingen in de slagader. Dit leidt tot pijn op de borst, ook wel angina pectoris genoemd. Als een kransslagader helemaal afgesloten wordt, ontstaat er een hartinfarct.

Per dag krijgen ongeveer tachtig mensen een hartinfarct. Gevolgen van een hartinfarct kunnen hartritmestoornissen, hartfalen, een slechte doorbloeding van andere organen of overige complicaties (ontsteking van het hartzakje, een plotselinge scheur van de hartspier of het lekken van de mitralisklep, de klep tussen linkerboezem en een kamer) zijn.

De symptomen van een hartinfarct kunnen per persoon verschillen. Veel voorkomende klachten zijn een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Deze kan uitstralen naar de bovenarmen, rug, kaak en maagstreek. De pijn duurt (ook in een rusttoestand) langer dan vijf minuten en zweten, misselijkheid of braken kunnen hierbij ook voorkomen. Vrouwen hebben vaker meerdere klachten, zoals kortademigheid, duizeligheid, extreme moeheid, een onrustig gevoel of pijn tussen de schouderbladen.

Er zijn factoren die de kans op een hartinfarct vergroten. Een paar voorbeelden zijn: roken, diabetes, een hoge bloeddruk, overgewicht of langdurige stress. Ook kan erfelijkheid de kans vergroten. De leeftijd en het geslacht spelen ook mee. Zo hebben jongere mensen minder kans op een hartinfarct en hebben vrouwen voor de overgang minder kans op een hartinfarct dan mannen.