Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 10-04-2015

2015-04-10

Giacomo Casanova de Seingalt

betekenis & definitie

Giacomo Casanova de Seingalt (1725-1798) was een Italiaans avonturier. Hij reisde altijd onder de naam 'chevalier de Seingalt'.

Aanvankelijk werd hij als geestelijke opgeleid, maar moest al snel het seminarie verlaten wegens onzedelijk gedrag. Hij begon een zwervend leven te leiden en oefende veel beroepen uit. In 1753 kwam hij terug in Venetië en hij werd wegens belediging veroordeeld tot opsluiting in de loodgroeven onder het Dogenpaleis. Op miraculeuze wijze ontsnapte Casanova hieruit en werd daarna schatrijk als directeur van een loterij in Parijs. Hij ging weer grote reizen maken door Europa waarbij hij met vele vooraanstaanden in contact kwam zoals Voltaire en Frederik de Grote.
Van 1774 tot 1782 was hij politiespion voor Venetië, maar hij moest zijn vaderstad ontvluchten wegens het publiceren van politieke schot- en spotschriften. Van 1785 tot zijn dood leefde Casanova op het Boheemse kasteel Dux als bibliothecaris. Casanova werd vooral bekend door zijn memoires, die naast de pikante bijzonderheden van zijn amoureuze avonturen een goed beeld geven van de menselijke verhoudingen in de 18e eeuw.