Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 08-04-2015

Generiek geneesmiddel

betekenis & definitie

Een generiek geneesmiddel is een geneesmiddel dat door fabrikanten geproduceerd en op de markt wordt gebracht nadat de patentperiode van het andere geneesmiddel verlopen is. Dit geneesmiddel heeft dezelfde kracht en uitwerking als het originele geneesmiddel.

De duur van het patent is meestal 20 jaar. Een ander woord voor generiek is stofnaam, bijvoorbeeld acetosal voor de merknaam aspirine. De werkzame stof en de wijze van toediening van het middel zijn identiek. Het kan wel soms zo zijn dat een generiek geneesmiddel in meerdere sterktes leverbaar is. Een kenmerk van generieke geneesmiddelen is dat deze voordeliger zijn.

Dit komt door al gedaan onderzoek waardoor de investeringen van het generieke geneesmiddel dus lager zullen zijn. Doordat het geneesmiddel gedurende de patentperiode al bewezen heeft dat het werkt, hoeft de generieke versie dit niet meer te doen. Doordat deze middelen op de markt zijn, bespaart dit voor patiënten en zorgverzekeraars vele miljarden euro's. Het dient daarmee het maatschappelijk belang.