Gemoedstoestand betekenis & definitie

Gemoedstoestand staat voor hoe iemand zich voor een langere tijd voelt. De gemoedstoestand wordt ook wel gezien als de stemming van een persoon. Die kan positief of negatief zijn.

Iemand zijn gemoedstoestand bestaat uit een aantal emoties. Iemand zijn gemoedstoestand kan daardoor positief zijn doordat hij of zij vrolijk is. De gemoedstoestand kan ook negatief zijn doordat iemand verdrietig of boos is. Een gemoedstoestand zegt dus alles over hoe iemand zich voelt en hoe hij of zij door het leven gaat. De gemoedstoestand is bepalend voor het humeur van de mens. Iemand met een goede gemoedstoestand zal een goed humeur hebben naar anderen, maar iemand die dat niet heeft zal dat minder hebben. Iemand zijn gemoedstoestand is ook af te lezen aan zijn of haar manier van handelen, het gedrag en op uiterlijk gebied. Een positieve gemoedstoestand betekent vaak een verzorger uiterlijk. Lichamelijk uitgeput zijn is ook bepalend voor iemand zijn gemoedstoestand, een goede nachtrust is daarom belangrijk.

Als iemand te lang in een negatieve gemoedstoestand blijft hangen, kan professionele hulp uitkomst bieden. Vaak kan praten over iemand zijn gevoelens al helpen. Elk mens heeft weleens een negatieve gemoedstoestand, dit kan gebeuren als er bijvoorbeeld een ingrijpende gebeurtenis plaatsvindt. Door het leven weer op te pakken kan dit veranderen.

Toch is het niet voor iedereen makkelijk om invloed uit te oefenen op zijn of haar gemoedstoestand. Mensen die meer gevoelig zijn voor bepaalde situaties, kunnen daar weinig aan doen. Psychologen geven vaak de tip om weer positief naar dingen te kijken en om weer op een rijtje te krijgen waarom iemand zich op een bepaalde manier voelt.

Gepubliceerd op 22-03-2016