Geborgenheid betekenis & definitie

Geborgenheid is de benaming voor het gevoel van zich veilig en zeker voelen. Geborgenheid staat vaak in relatie met een bepaalde omgeving of een persoon/personen. Wanneer men zich in de betreffende omgeving of bij de betreffende personen veilig en op zijn of haar gemakt voelt, is dit geborgenheid.

Geborgenheid is een belangrijk gevoel dat bijdraagt aan een goede gemoedstoestand en positieve levensvisie. Door een gebrek aan geborgenheid, en dus het gevoel van veiligheid, kan men zich onprettig en onwelkom gaan voelen. Dit onprettige gevoel kan ontstaan wanneer men buitengesloten wordt van sociale activiteiten of sociale groepen. Een gebrek aan geborgenheid kan in je latere leven moeilijkheden veroorzaken. Zo hebben mensen die vroeger een gebrek aan geborgenheid gekend hebben problemen met het onderhouden van normale relaties. Wanneer zich eindelijk een situatie of relatie met geborgenheid voordat, proberen zij zich wanhopig eraan vast te klampen en de situatie of relatie onder controle te houden.

Het gevoel van geborgenheid is dus niet alleen belangrijk voor een positieve levensvisie en een prettige gemoedstoestand, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling en je gedrag in je latere leven.

Gepubliceerd op 14-03-2016