Geavanceerd betekenis & definitie

De status “geavanceerd” wordt voornamelijk toegekend aan voorwerpen die door de mens geproduceerd worden. Wanneer deze voorwerpen gemaakt zijn volgens de laatste technologische ontwikkelingen of kennis, en zij dus modern en progressief zijn, heten zij geavanceerd.

Er zijn veel uiteenlopende zaken die geavanceerd kunnen zijn. Zo bestaan er bijvoorbeeld geavanceerde regelingen, geavanceerde toetsingen en geavanceerde oxidatieprocessen. Hoewel deze zaken op het eerste gezicht niets in gemeen lijken te hebben, behalve hetzelfde bijvoeglijk naamwoord, delen zij dat ze allemaal volgens de laatste inzichten van de mens zijn gemaakt.

Deze inzichten kunnen gedaan zijn op technologisch gebied, maar ook op algemene of specifieke kennisgebieden. Deze nieuwe kennis zorgt voor kennisvergroting, wat het mogelijk maakt om voorwerpen of processen te moderniseren en te verbeteren. Deze nieuwe inzichten verouderen na een tijdje echter ook weer en worden verbeterd met weer nieuwe inzichten. Er wordt continu gestreefd naar verbetering en men kan dus spreken van een soort vicieuze cirkel.

In de praktijk spreekt men bijvoorbeeld van een geavanceerd systeem als bepaalde werkzaamheden volledig automatisch worden uitgevoerd. Het automatisch vervaardigen van bepaalde producten, bijvoorbeeld auto’s, wordt vaak uitgevoerd door een geavanceerd systeem. Geavanceerd kan ook gebruikt worden om te verwijzen naar een systeem dat op een hoog niveau opereert, bijvoorbeeld landniveau. De werking van het Nederlandse Spoorwegen netwerk is bijvoorbeeld ook geavanceerd.

Gepubliceerd op 07-04-2016