Gazelle betekenis & definitie

Gazelle is een Nederlandse fietsenfabrikant die aan het einde van de negentiende eeuw werd opgericht. Gazelle is een van grootste Nederlandse ondernemingen en staat bekend om haar fietsen van hoge kwaliteit.

Gazelle heeft een geschiedenis die begint in 1892 bij een ambtenaar van de PTT genaamd Willem Kölling. Kölling besloot tegen het einde van de negentiende eeuw om de rijwielhandel in te gaan. Hoewel iedereen hem toentertijd waarschijnlijk voor gek had verklaard, importeerde Kölling welgeteld één fiets uit Engeland om zijn handel te beginnen. Kölling zocht al snel een samenwerkingsverband met Rudolf Arentsen, een smid en handelaar in ijzer. Deze samenwerking zou het begin zijn van een van de grootste Nederlandse ondernemingen.

In 1902 veranderden Kölling en Arentsen de naam van hun bedrijf, dat op een kleine schaal fietsen produceerde en verkocht, in Gazelle. Tegelijkertijd kon de productie worden opgeschroefd door de aankoop van een bedrijfsterrein in Dieren. Hoewel Gazelle voornamelijk bekend stond, en nog steeds staat, om de productie van fietsen, rolden er ook geregeld motorfietsen van de band.

Tijdens de jaren rondom de Tweede Wereldoorlog had Gazelle het zwaar, net als vele andere Europese productiebedrijven. In de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw vonden meerdere fusies en overnames plaats waar Gazelle bij betrokken was. Zo werd een fusie met concurrent Batavus die in 1964 werd aangegaan na twee jaar al weer ontbonden, nadat bleek dat beide partijen niet goed met elkaar overweg konden. Hierna werden nog tal van kleinere concurrenten, zoals Simplex en Locomotief, door Gazelle overgenomen. In 1992 bestond Gazelle 100 jaar en kreeg daarvoor het predicaat Koninklijk. De productie van Gazelle groeide na 2000 tot wel één miljoen fietsen per drie à vier jaar.