Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 14-03-2016

Frustratie

betekenis & definitie

Frustratie is een vorm van emotie die vaak wordt omschreven als een zeer onaangenaam gevoel. Iemand die gefrustreerd is voelt zich veelal geïrriteerd of teleurgesteld.

Frustratie ontstaat wanneer men het gevoel krijgt dat iets niet gaat zoals men het wilt. Iemand kan zich frustreren als iets niet lukt of omdat iemand iets niet krijgt. Frustratie komt daarom overeen met een gevoel van teleurstelling, boosheid of hevige irritatie. Er zijn oneindig veel situaties die een persoon gefrustreerd kunnen maken: van het missen van de trein tot een afspraak die op het laatste moment wordt afgezegd. De mate van teleurstelling verschilt daarom ook per persoon en hangt af van de situatie waarin iemand verkeert.

De oorzaak van frustratie kan daarom door de omgeving komen of van binnenuit, bijvoorbeeld vanwege een gevoelig karakter. Als de frustratie ontstaat door situaties van buitenaf noemt men dat overmacht.

Iemand die zich gefrustreerd voelt heeft de neiging om de situatie te ontvluchten vanwege het onaangename gevoel. Frustratie kan verdwijnen wanneer men de negatieve situatie waarin iemand verkeert, verandert. Dit kan door het te accepteren en/of er een positieve draai aan te geven. Wanneer frustratie ontstaat door een ander persoon, kan het helpen om daarover te praten. Openheid van zaken geven, geeft veelal het gevoel van opluchting. Daardoor zal het onprettige gevoel sneller verdwijnen en leert een ander de situatie beter te begrijpen.

Frustratie kan ook worden omgezet in motivatie. Iemand die zijn of haar doel in eerste instantie niet heeft bereikt, kan er vervolgens alles aan doen om dit wel te laten gebeuren. Het gevoel van frustratie geeft dan de kracht om door te zetten. Voor sommige mensen haalt frustratie zelfs een vorm van