Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 25-10-2016

2016-10-25

Flora

betekenis & definitie

Een flora is de systematische indeling van een totale plantengroei van een bepaald gebied, milieu, formatie of tijdspanne.

De families, geslachten, soorten, ondersoorten en andere subspecifieke kenmerken van planten, vormen een flora. De verzamelnaam flora komt van Flora: de Romeinse godin van de planten, bloemen en de vruchtbaarheid.

Professionele en amateur-onderzoekers van flora heten floristen. Het onderzoek van wilde flora heet floristiek en dit onderzoek wordt vaak uitgevoerd als onderdeel van een ander onderzoek zoals de plantengeografie of de vegetatiekunde.

Er bestaan verschillende onderverdeelde soorten flora. Als de flora binnen een gebiedsaanduiding is onderverdeeld, wordt veelal een onderscheid gemaakt van kustflora, wadflora en ruderale flora. Als het over een ondergrond (substraat) gaat, dan wordt er bijvoorbeeld gesproken over zoutflora, zinkflora en mosflora.

Verschillen in de samenstelling van de flora tussen gebieden zorgen ervoor dat plantengeografische eenheden worden onderscheiden. Florarijken zoals mediterrane en tropische flora zijn hier een voorbeeld van. Wanneer verschillende gebieden een overeenkomst in flora hebben, dan vormen ze samen een florarijk.