Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 24-08-2016

Epiloog

betekenis & definitie

Een epiloog is een nawoord of slotwoord. Een epiloog dient als een samenvatting en geeft ook vaak stof tot nadenken of een moraal.

Een epiloog wordt ook wel een nawoord, narede of naspel genoemd. Een epiloog komt aan het einde van een verhaal, muziek- of toneelstuk. Bij de laatste twee wordt een epiloog vaak gebruikt om de toeschouwers meer uitleg te geven, bijvoorbeeld over de inhoud van de voorstelling of om te vertellen wat er met de hoofdpersonen is gebeurd.

Een conclusie en een epiloog worden soms met elkaar verward. Het verschil tussen de twee is dat een conclusie een besluit is waarin het voorgaande samenkomt. Het is een bondige vorm van wat er is gebeurd. Een epiloog voegt echter iets toe. Het geeft achtergrondinformatie, zoals hoe een boek is ontstaan en wat de reden was voor het schrijven van het boek.

Het tegenovergestelde van een epiloog is een proloog (ook wel een voorwoord genoemd). Het voorwoord kan door een andere persoon zijn geschreven en ondertekend. Door een ander persoon het voorwoord te laten schrijven, kan een nieuwe doelgroep worden bereikt doordat deze doelgroep de persoon erg interessant vindt.

De term epiloog wordt niet alleen in literaire werken of opvoeringen gebruikt, het kan binnen diverse gebieden verwijzen naar een afsluitend deel. De laatste etappe van een wielerronde wordt bijvoorbeeld ook veelal een epiloog genoemd.