Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 22-03-2016

2016-03-22

Elektriciteitsverbruik

betekenis & definitie

Het elektriciteitsverbruik (of energieverbruik) is de elektriciteit en gas over een bepaalde periode dat verbruikt is. Het elektriciteitsverbruik geldt voor de hoeveelheid energie die is gebruikt door huishoudens, bedrijven en het vervoer in Nederland. Een energiemeter in de meterkast meet het verbruik.

Het energieverbruik kan worden gemeten door de standen van de meter in de meterkast af te lezen. De elektriciteit wordt gemeten in kWh en gas in m3. Echter kan het voorkomen dat de registratie van het verbruik fout gaat. Ook komt het voor dat men een aflees fout maakt. Zo zijn er meters die geen decimalen tonen. Bij een kleine meting kan dit al grote gevolgen hebben.

Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens in Nederland is 1400 m3 per jaar. Het gemiddelde elektriciteitsverbruik van huishoudens is 3100 kWh per jaar. Deze hoeveelheden leiden tot een gemiddelde energierekening van 1640 euro per jaar. Toch is dit gemiddelde geen goed vergelijkingspunt voor mensen die willen weten of hun verbruik te hoog of te laag is. Er spelen namelijk allerlei factoren mee, zoals in wat voor soort huis men woont. Zo is er een groot verschil tussen een klein appartement en een groot vrijstaand huis, of een nieuw en een oud huis. Natuurlijk speelt het aantal bewoners ook mee. Grote energieverbruikers zijn koelkasten, diepvriezen, de airco en de wasdroger.