Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 25-10-2016

2016-10-25

Eiwit

betekenis & definitie

Een eiwit is een proteïne dat is opgebouwd uit aminozuren. Eiwitten hebben binnen het lichaam verschillende functies en zijn hiermee essentieel voor het lichaam.

Eiwitten leveren calorieën en aminozuren. Deze zuren zijn de bouwstenen van het eiwit in de lichaamscellen. Sommige aminozuren maakt het lichaam zelf aan, anderen komen uit eten. Deze heten essentiële aminozuren. Een eiwit in eten kan in totaal 22 verschillende aminozuren bevatten. Bij elk eiwit is dit verschillend, waardoor elk eiwit dus uniek is. Wel zijn eiwitten altijd onderdeel van een eiwitcomplex omdat ze op zichzelf geen functie hebben.

Organismen produceren eiwitten. Er zijn veel verschillende soorten eiwitten, die zowel als bouwstof, enzymen of afweerstoffen kunnen dienen. Eiwitten in voedsel is voor organismen essentieel. In producten als peulvruchten, vlees, eieren en zuivelproducten zijn veel eiwitten aanwezig.

Een paar belangrijke functies van eiwitten zijn: chemische omzettingen zoals het katalyseren van chemische reacties, het in stand houden van dynamische structuren, het transporteren van stoffen in, uit en binnen een cel, de communicatie verzorgen tussen cellen op afstand en het regelsysteem vervullen door de structuur van andere eiwitten te veranderen.