Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 30-03-2015

2015-03-30

Editor

betekenis & definitie

Een editor verwerkt, bewerkt en monteert beeld- en/of geluidmateriaal tot een publicatie. Een editor kan werken voor de filmindustrie, voor televisieprogramma's, of voor televisie- of radio-omroepen.

Voor het Engelse woord 'editor' bestaat geen goed Nederlands woord. Letterlijk vertaald is een editor een 'redacteur,' maar qua inhoud komt het woord 'montagespecialist' meer in de buurt.
Bij televisie is het werk voor een editor tegenwoordig gemakkelijker dan vroeger. Eerder moesten filmstroken handmatig gesneden worden, maar met de komst van analoge videobanden met een tijdcodering gebeurt alles nu op de computer. Bij radio zit de verslaggever, programmamaker of redacteur vaak op de stoel van editor. Door de verbetering van de technologie kunnen de programmamakers nu ook zelf monteren en is er geen radiotechnicus meer nodig. Sowieso is het tegenwoordig vaak niet ongewoon meer als de programmamakers of andere 'normale' mensen zonder technische specialisatie, als editor aan het werk gaan. Nieuws gaat tegenwoordig erg snel, waardoor veel verslaggevers ook editor en regisseur worden en zelf de productie monteren. Alleen bij het 'echte' werk als filmproducties of grote documentaires wordt het monteren nog echt aan specialisten overgelaten.