Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 18-05-2016

2016-05-18

Duyvis

betekenis & definitie

Duyvis is een familie- en bedrijfsnaam die haar oorsprong vindt aan het begin van de negentiende eeuw. De diverse bedrijven die door de familie Duyvis zijn opgericht, waren met name bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Duyvis staat bekend om de borrelnootjes en andere snacks die door het bedrijf worden uitgebracht.

In 1806 erfde Teewis Duyvis een oliemolen, genaamd De Ooijevaar van zijn oom in de Zaanstreek, dichtbij Koog aan de Zaan waar de familie Duyvis vandaan kwam. In deze molen werd onder andere lijnzaad verwerkt tot veevoer. In de loop van de negentiende eeuw, kwam de familie Duyvis in bezit van steeds meer olie- en pelmolens. Tot aan het einde van de negentiende eeuw werden deze molens voornamelijk ingezet voor de productie van veevoer.

Vanaf het begin van de twintigste eeuw begon Duyvis met het exporteren van lijnolie en het raffineren hiervan. Hiermee werd Duyvis een van de grootste olieproducenten en -exporteur van Nederland. Vanaf de economische crisis die begon in 1929, begon de omzet van Duyvis te stagneren. Tijdens deze jaren besloot de familie om de productie van veevoer te verschuiven naar slaolie en andere sauzen voor consumenten. Deze lijn werd na de Tweede Wereldoorlog doorgezet, het bedrijf Duyvis begon zich steeds meer bezig te houden met producten voor consumenten in plaats van veevoer.

Duyvis verkreeg in 1958 het predicaat Koninklijk, wat alleen wordt toegekend aan grote, Nederlandse ondernemingen. Vanaf begin jaren ‘60 van de twintigste eeuw begon Duyvis met het op grote schaal produceren van zakjes pinda’s en andere noten. In deze periode werd Duyvis tevens overgenomen door de Nederlandse multinational, Akzo, waardoor het haar predicaat koninklijk weer verloor. In 1987 werd Duyvis overgenomen door Douw Egberts, die het op haar beurt in 2006 verkocht aan PepsiCo.