Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 10-10-2011

Duitse Democratische Republiek

betekenis & definitie

De Duitse Democratische Republiek (DDR) of Oost-Duitsland was een Europese staat met een communistisch regime die bestond van 7 oktober 1949 tot 3 oktober 1990. De hoofdstad was Oost-Berlijn.

De staat werd opgericht in het gedeelte van Duitsland dat na de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie werd bezet. Het andere deel van Duitsland werd de BondsRepubliek Duitsland (BRD) genoemd. Deze twee staten werden opgedeeld door de Innerdeutsche Grenze, een 1378 kilometer lange grens. In vergelijking met andere communistische staten was de DDR enigszins welvarend, maar toch was er een tekort aan bijvoorbeeld voedingsmiddelen. De staat was daarnaast een dictatuur en werd bestuurd door de SED (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands) De burgers werden gecontroleerd door de geheime dienst, de Stasi.

Mensen mochten niet zelf kiezen wat ze wilden studeren en het werd verboden om de staat uit te reizen. Daarom werd geprobeerd om de Berlijnse Muur, de scheiding tussen het oosten en westen van Berlijn, over te vluchten, om zo in West-Duitsland te komen. Hierbij werden ongeveer 140 inwoners van de DDR doodgeschoten. In 1990 werden er voor het eerst sinds 1932 democratische verkiezingen gehouden. De SED verloor hierbij haar macht. Op 3 oktober 1990 werd de DDR weer samengevoegd met de BRD en samen vormden zij de Bondsrepubliek Duitsland.