Digibesitas betekenis & definitie

Digibesitas is de benaming voor een verslaving aan sociale media en de middelen die worden gebruikt om toegang te verkrijgen tot deze sociale media. Digibesitas kan net als andere verslavingen het dagelijkse leven van iemand volledig controleren.

Digibesitas kan worden gezien als een welvaartsziekte, welke wordt veroorzaakt door een continue aanwezigheid van middelen om toegang te hebben tot internet en sociale media. Hierbij kan worden gedacht aan smartphones, tablets, laptops en computers. In Nederland is de smartphone al niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Hoewel het handig is om overal toegang tot internet te hebben om bijvoorbeeld de dienstregeling van de treinen op te zoeken, leidt dit er ook toe dat men continu toegang heeft tot sociale media. Wanneer men niet meer zonder middel kan om op sociale media te kunnen, wordt wel gesproken van digibesitas.

Digibesitas kan voor sommige mensen een probleem worden dat hun dagelijkse leven overheerst. Wanneer men continu is afgeleid door schermen, of het nou de smartphone, tablet of computer is, kan dit veel invloed hebben op het concentratievermogen en de productiviteit. Digibesitas zorgt ervoor dat men een constante behoefte heeft aan prikkels vanuit sociale media. Digibesitas kan worden vergeleken met socialbesitas, de neiging om altijd op sociale media te zitten.

Gepubliceerd op 07-12-2016