Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Delirium

betekenis & definitie

Een delirium is een situatie waarin iemand plotseling verward is. Een delirium wordt meestal veroorzaakt door een al gaande lichamelijk ziekte. De verwardheid als gevolg van een delirium kan enkele uren, dagen of zelfs weken duren.

Een delirium kan verschillende oorzaken hebben, vaak hangt het samen met een lichamelijke ziekte, zoals een aandoening aan het hart, de longen of een ontsteking. Een andere bekende oorzaak van een delirium is structureel overmatig drankgebruik. Met name ouderen hebben een hogere kans om een delirium te krijgen.

Een delirium kan worden omschreven als een staat van ernstige verwardheid. Dit uit zich in de praktijk vaak op verschillende manieren. Een persoon met een delirium heeft bijvoorbeeld veelal moeite om gesprekken te volgen en zakt hierin vaak weg. Daarnaast wordt men tijdens een delirium erg onrustig en kan men dingen gaan zien die er niet zijn. Hierdoor haalt iemand met een delirium soms personen door elkaar of ziet personen of beesten die er niet zijn. In sommige gevallen wordt een persoon met een delirium erg angstig of agressief, dit kan tot nare situaties leiden voor alle personen in de directe omgeving.

De behandeling van een delirium dient zo snel mogelijk te beginnen. Meestal wordt een delirium veroorzaakt door een lichamelijk aandoening, artsen beginnen daarom vaak met het maken van diverse röntgenfoto’s om vast te stellen wat een mogelijk oorzaak zou kunnen zijn. Daarnaast is het belangrijk voor de patiënt dat hij of zij in een rustige omgeving met bekenden terecht komt. Op deze manier heeft hij of zij minder externe prikkels, waardoor de verwardheid niet erger wordt.