Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 20-05-2013

De kat uit de boom kijken

betekenis & definitie

De kat uit de boom kijken is een spreekwoord dat gebruikt wordt wanneer iemand eerst afwacht voordat diegene actie onderneemt.

"Jos kijkt altijd eerst de kat uit de boom voordat hij zichzelf bloot geeft." Het spreekwoord wordt vaak gebruikt wanneer iemand onzeker is over een situatie en een afwachtende houding aanneemt. Dit kan zijn wanneer iemand nieuwe mensen ontmoet (dus sociaal gebied), maar ook op zakelijk gebied, wanneer iemand wil afwachten wat het beste is om te doen. Dat wordt duidelijk in dit voorbeeld: "Cynthia heeft eerst een tijd de kat uit de boom gekeken voordat ze akkoord ging met de deal, ze wilde zeker weten dat het goed zou zijn voor het bedrijf." Iemand die de kat uit de boom kijkt wordt ook wel een kat-uit-de-boom-kijker genoemd. Het spreekwoord is gebaseerd op een spel tussen kat en hond. Wanneer een hond op een kat jaagt en de kat in een boom klimt, blijft de hond bij de boom wachten tot de kat eruit komt.

Hij blaft en springt wel, maar hij kan verder niks. Hij kijkt dus 'de kat uit de boom', hij wacht af tot de situatie verandert. Iemand die de kat uit de boom kijkt wacht ook af tot een situatie verandert.