Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-04-2015

2015-04-14

De beest uithangen

betekenis & definitie

Wanneer iemand de beest uithangt, betekent dit dat diegene zich flink laat gaan. Het lijkt alsof de persoon in kwestie geen grenzen en schaamte kent, waardoor zijn of haar gedrag onaangepast overkomt zoals dat van een beest.

De uitspraak 'de beest uithangen' kan een positieve of een negatieve klank hebben. Soms wordt de uitspraak namelijk gebruikt om aan te duiden dat iemand het flink naar zijn of haar zin heeft: "Mijn dochter vindt het heerlijk om student te zijn, ze hangt lekker de beest uit." De uitspraak kan echter ook iets negatiefs aanduiden: "De jeugd heeft hier in de straat vannacht flink de beest uitgehangen, alle putdeksels stonden open en de tuinhekjes waren vernield."
Bijzonder aan de uitspraak 'de beest uithangen' is het voorzetsel 'de'. Het woord beest is in het Nederlands namelijk onzijdig, waardoor het voorzetsel eigenlijk 'het' zou moeten zijn. Echter was 'beest' ten tijde van het ontstaan van de uitspraak nog een vrouwelijk woord, waardoor er 'de' voor kwam te staan. In de loop der jaren is de uitspraak niet gewijzigd, waardoor het voorzetsel 'de' foutief lijkt te zijn. Het gezegde vergelijkt losgeslagen mensen met wilde beesten, omdat beesten zich - net als losgeslagen mensen - ook niets aantrekken van de menselijke beschaving.