Das betekenis & definitie

Een das is een roofdier dat in Europa en Noord-, Centraal- en Oost-Azië voorkomt. Dassen horen tot de familie marterachtigen. De dieren zijn herkenbaar aan hun korte poten, lange nagels, grijze vacht en zwart-witte koptekening.

Het leefgebied van de dassen is groot. Ze leven meestal in bossen of in bosjes nabij akkervelden. Dassen zijn echte alleseters. Van kleine zoogdieren tot kikkers en insecten. Ook regenwormen, eieren, vruchten en wortels gaan er bij de das wel in. De dieren zijn actief tussen de avond- en ochtendschemering. Overdag bevinden ze zich in hun burcht. Een dassenburcht bevat meerdere etages en heeft meerdere ingangen. Herkenbaar voor de burcht zijn de paadjes die zich tussen de verschillende ingangen bevinden. Een dassenburcht is van een vossenburcht te onderscheiden door de aflopende ingang. Dassen maken aparte plaatsjes aan om te toiletteren en bekleden hun nestkamers met plantaardig materiaal.
Dassen paren meestal tussen februari en mei. Per worp krijgen de vrouwtjes één tot vijf jongen.