Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

D'Artagnan

betekenis & definitie

Charles de Batz de Castelmore, graaf van Artagnan (1611-1673) was een musketier in het leger van de Franse koning Lodewijk XIV. Hij staat beter bekend onder de naam D'Artagnan.

D'Artagnan wilde net als zijn vader bij de Musketiers. Hij werd vanwege het niet hebben van een militaire achtergrond in eerste instantie echter geweigerd. Na de eerste Fronde (1648-1649), een Franse opstand, was D'Artagnan onder andere informant voor de kardinaal. Hierdoor kreeg hij zoveel vertrouwen van de koning, dat hij opdrachten mocht uitvoeren die volledige discretie vereisten. In 1661 werd D'Artagnan belast met de arrestatie van Nicolas Fouquet, Frans minister van Financiën. In 1667 werd hij gouverneur van de stad Rijsel. Zelf verlangde D'Artagnan sterk terug naar het slagveld. Uiteindelijk schopte D'Artagnan het tot gardeofficier van Lodewijk XIV. Hij leidde persoonlijk de belegering van Maastricht. Tijdens deze belegering kwam D'Artagnan om het leven.
In de negentiende eeuw bracht Alexandre Dumas zijn wereldberoemde trilogie uit over de drie musketiers. In de boeken van Alexandre Dumas werd het leven van D'Artagnan sterk geromantiseerd. De boeken zijn vele malen verfilmd.