Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 10-04-2015

Dag van de Arbeid

betekenis & definitie

De Dag van de Arbeid is een feestdag van zowel de socialistische als communistische arbeidersbeweging. De Dag van de Arbeid vindt in Nederland plaats op 1 mei.

De Dag van de Arbeid begon eigenlijk met de ondernemer Britse Robert Owen in 1817. Hij pleitte voor een werkdag van acht uur. Uiteindelijk werd pas op 1 mei 1846 in Boston deze achturige werkdag ingevoerd. In Europa werd vanaf 1890 de 1 meiviering gehouden, om de strijd voor de achturige werkdag te versterken. In de communistische landen van Oost-Europa werd deze dag gevierd met een optocht, waarin zowel de arbeiders als soldaten meeliepen.

De regering van Hitler stelde wettelijk vast dat op 1 mei de 'Feestdag van de Nationale Arbeid' een betaalde feestdag moest worden. Er zat echter een addertje onder het gras, want Hitler liet de vakbondsleiders die naar Berlijn kwamen gevangennemen, waarna ze op transport richting de concentratiekampen werden gezet. Toch is 1 mei nog altijd een feestdag in Duitsland. In Nederland is het geen officiële vrije dag, hoewel er wel bijeenkomsten worden georganiseerd door de toenmalige SDAP en CPN.