Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 06-12-2016

2016-12-06

Dab

betekenis & definitie

Een dab is een dansbeweging waarbij de neus naar de binnenkant van de gebogen arm wordt gebracht, terwijl de andere arm zijdelings omhoog wordt gestrekt.

De dab of dabbing wordt wel beschreven als beschaafd niezen in de elleboog, terwijl men de andere arm gestrekt te lucht in houdt. Het is niet geheel duidelijk waar deze dansbeweging is ontstaan, maar de sporen zijn terug te herleiden naar de hiphop scene in Atlanta, Vergenigde Staten. Hoewel het niet duidelijk is wat de precieze afkomst is van de dab, hebben diverse artiesten tijdens optredens de dab gedaan. Ook in de sport is de dab populair. Hier wordt de dab voornamelijk als een soort juich uitgevoerd wanneer men een punt heeft gescoord.

Hoewel de dab een duidelijke achtergrond heeft in de hiphop en dans, wordt door sommigen een relatie gelegd met het gebruik van drugs. Dabbing zou namelijk de benaming zijn voor het snuiven van cocaïne uit een elleboog. Daarnaast zou de beweging een verwijzing zijn naar het roken van zeer sterke wiet, waarnaar de gebruiker hoest of niest in de elleboog. Omdat het lastig is om de precieze afkomst van een dergelijke dansbeweging te achterhalen, is het onwaarschijnlijk dat de dab daadwerkelijk zo distinctief naar het gebruik van drugs zou verwijzen.