Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 12-07-2016

2016-07-12

Cyberpesten

betekenis & definitie

Cyberpesten is een vorm van pesten via digitale kanalen. Vaak wordt bij cyberpesten gebruik gemaakt van sociale media als Facebook, Twitter en Whatsapp. Cyberpesten kan verschillende vormen aannemen en er zijn weinig maatregelen die men kan nemen om het tegen te gaan.

Cyberpesten kan op verschillende manier tot uiting komen, voornamelijk met behulp van social media. Bij cyberpesten kan men denken aan het sturen van dreigende berichten, belastende foto’s of filmpjes of het continu sturen van berichten. Doordat men op veel van deze social media anoniem kan opereren, weet het slachtoffer van cyberpesten in sommige gevallen niet wie er achter zit. Hierdoor is cyberpesten vaak moeilijk waar te nemen en gebeurt het niet alleen op of rondom school, maar ook thuis.

Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende soorten cyberpesten. Enkele bekende mogelijkheden zijn sexting, grooming en bangalijsten. Bij sexting wordt iemand overgehaald om seksueel getinte foto’s of filmpjes te delen met de dader, die het vervolgens via een social media verspreid om zo het slachtoffer belachelijk te maken. Grooming is een vorm van kinderlokken, waarbij de dader zich voordoet als een leeftijdsgenoot van het slachtoffer. Bangalijsten zijn lijstjes van, veelal meisjes, die anoniem online gepost worden om de slachtoffers voor slet uit te maken.

Cyberpesten is moeilijk aan te pakken. Belastend materiaal is lastig geheel van internet te verwijderen en vaak kan niet goed worden aangetoond wie het materiaal precies heeft gedeeld. Om cyberpesten toch tegen te gaan, worden diverse voorlichtingscampagnes gehouden, waarbij scholieren wordt aangeleerd om niet zomaar foto’s, adres en telefoonnummer, en inlognamen te delen via internet.