Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 14-09-2011

Culturele en Kunstzinnige Vorming

betekenis & definitie

Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) is een vak uit de Tweede Fase op Nederlandse middelbare scholen. Het vak is bedoeld om jongeren in aanraking te laten komen met verschillende soorten kunst.

Veel musea en kunstinstellingen zijn goedkoper of gratis voor leerlingen die CKV volgen. In het schooljaar 2007/2008 werd de Tweede Fase vernieuwd, waardoor ook het vak CKV een enigszins andere invulling kreeg. In de oude Tweede Fase was het vak CKV- 1 voor alle studenten verplicht, gymnasiumleerlingen konden het vak Klassieke Culturele Vorming kiezen. CKV-2 was het theoretische gedeelte van de kunst, terwijl CKV-3 het praktische deel, zoals muziek of tekenen, bevatte. Nu heet CKV-1 gewoon CKV, maar het vak is nog wel voor alle studenten verplicht.

In alle profielen is het mogelijk om Kunst te kiezen. De leerling volgt dan Kunst Algemeen (het oude CKV-2) of een praktisch vak, zoals muziek of beeldend. De Stichting Cultureel Jongeren Paspoort (CJP) richt zich voor een groot deel op de CKV leerlingen. Scholen krijgen een tegoed, dat ze kunnen doorgeven aan de leerlingen of zelf kunnen houden. Met dit tegoed kunnen culturele activiteiten gedaan worden.