Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 19-01-2016

2016-01-19

Credit score

betekenis & definitie

Credit score is een methode om te testen of de aanvrager van een lening voldoende kredietwaardig is om zo’n lening af te sluiten. Hoe hoger de credit score, hoe beter de kredietwaardigheid van de aanvrager. Deze vorm van testen wordt alleen gebruikt wanneer particulieren een kredietaanvraag doen.

Een credit score wordt op verzoek van een financiële instelling toegekend aan een particulier. Het hebben van een credit score is een vereiste bij het aanvragen van onder andere een lening of een credit card. Het is voor financiële instellingen en banken een extra garantie.

Naast dat er hoge credit scores zijn, waarbij de particulier in kwestie dus voldoende kredietwaardigheid heeft, zijn er ook lage credit scores. In dat geval heeft de particulier geen, of niet voldoende, kredietwaardigheid. Voor sommige banken en instellingen kan dit een reden zijn om bijvoorbeeld de aanvraag van een creditcard af te wijzen.

Er zijn verschillende zaken van belang als een credit score wordt berekend. De punctualiteit van gedane betalingen uit het verleden zijn van belang. Als een particulier 30 dagen na de termijn een betaling heeft gedaan, zal dit worden meegenomen in de credit score berekening. Verder wordt in de berekening meegenomen hoeveel schulden iemand open heeft staan. Het gaat hierbij niet alleen om creditcards maar ook om andere leningen.

Een aanvrager kan zijn kredietwaardigheid verbeteren en zo een hogere credit score krijgen. Dit kan hij doen door tijdig betalingen te doen en limieten op creditcards niet optimaal te benutten. Als een particulier ‘slecht betaalgedrag’ uit het verleden op zijn kerfstok heeft, heeft dit nadelige invloed op zijn credit score als aanvrager.