Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 31-03-2015

Conflict

betekenis & definitie

Een conflict is een verschil van mening waarbij twee of meerdere personen/partijen een doelstelling nastreven of een waarde aanhangen die onverenigbaar blijken te zijn en daardoor in botsing komen.

Conflicten kunnen zowel bij mensen, organisaties als landen optreden. Bij organisaties wordt er niet specifiek over een conflict gesproken maar eerder over bijvoorbeeld een handelsoorlog. Bij landen leidt een conflict vaak tot een oorlog. Wanneer het over een conflict bij mensen gaat, wordt er vaak gesproken van een ruzie. Zo'n ruzie kan variëren van schelden tot fysiek geweld.
Hoe iemand reageert tijdens een conflict is voor een deel afhankelijk van het karakter, daarnaast wordt dit bepaald door opvoeding en leergedrag. Er worden drie gedragstypes omschreven: oplossingsgericht, conflictgericht en conflictschuw. Een persoon die oplossingsgericht is tijdens een conflict, kan goed relativeren en de zaak van verschillende kanten bekijken. Conflictgerichte personen kunnen juist niet goed relativeren, en willen voornamelijk gelijk hebben. De conflictschuwe personen gaan een conflict zo veel mogelijk uit de weg en willen voornamelijk aardig gevonden worden.