Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 14-03-2016

Citaat

betekenis & definitie

Een citaat of ‘quote’ is een zorgvuldige formulering van een passage of uitspraak van een persoon, die door iemand anders wordt aangevoerd. Een citaat kan worden gebruikt voor duiding en/of het bieden van context.

Om aan te geven dat er werk van een andere auteur of spreker wordt aangehaald, wordt er in de Nederlandse taal gebruik gemaakt van aanhalingstekens. Enkele voorbeelden van citaten zijn:

· “Mijn geloof is simpel. Mijn geloof is goedheid.” – Dalai Lama

· ''Het nieuwe kabinet wil het land teruggeven aan de hardwerkende Nederlander”, aldus Mark Rutte.

· Plato zei ooit: “Wie rijk wil zijn, moet niet zijn vermogen vermeerderen maar zijn hebzucht verminderen”.

· "Een pessimist ziet in elke kans de moeilijkheden. Een optimist ziet in elke moeilijkheid de kansen." - Winston Churchill

Als een persoon gebruik maakt van werk van anderen, loopt hij of zij de kans om inbreuk te maken op auteursrechten of plagiaat te plegen. Daarom bestaat er het zogenoemde citaatrecht. In dit recht staat bijvoorbeeld dat er een aanwijsbaar doel moet zijn voor het overnemen van een tekst, bijvoorbeeld in het geval van recenseren of aankondigen.

Onder het citaatrecht vallen bijvoorbeeld ook films, toneelwerken muziek of wetenschappelijke documenten. Verder is het belangrijk dat er niet meer wordt geciteerd dan nodig voor het beoogde doel. Er bestaat geen auteursrechten op wetten en besluiten, rechterlijke uitspraken en administratieve beslissingen.

Bij het letterlijk aanhalen van een passage of uitspraak is een juiste en volledige bronvermelding essentieel. Voor de lezer of luisteraar moet duidelijk zijn wie wat heeft gezegd: een citaat mag dus nooit uit zijn verband worden gerukt.