Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 05-05-2023

Cheerleader-effect

betekenis & definitie

Het cheerleader-effect is een effect waarbij mensen aantrekkelijker lijken in een groep dan wanneer ze individueel worden beoordeeld. Het effect werd min of meer geïntroduceerd door Barney Stinson in de serie How I Met Your Mother. Hij vernoemt zijn theorie naar cheerleaders, die in een groep aantrekkelijker worden gevonden.

Neurobioloog Edward Vul en psycholoog Drew Walker van de Universiteit van Californië waren ervan overtuigd dat het cheerleader-effect wetenschappelijk verklaard kon worden. Eerder onderzoek had ooit al aangetoond dat je brein van kleine deeltjes een geheel probeert te maken en hier een algemene indruk van creëert.

Met een vijftal experimenten bewezen Vul en Walker dat letterlijk elk proefpersoon zich schuldig maakt aan het cheerleader-effect, ongeacht geslacht van de persoon of de tijd waarin beoordeeld moest worden. Het effect treedt zelfs op bij kunstmatig gecreëerde groepen of wanneer niet eens kan worden waargenomen of de leden van een groep knap zijn. Ook uit dit onderzoek bleek dat je brein eerst een snelle inschatting van de groep als geheel maakt, om hier vervolgens de afzonderlijke individuen in te passen. Hierdoor gaan deze meer op het groepsgemiddelde lijken, met als gevolg dat je hun individuele imperfecties over het hoofd ziet.

Het bleek overigens dat het effect niet afhankelijk is van de groepsgrootte: in een groep van vijf blijkt het effect bijna net zo sterk als in een groep met 16 anderen.

< >