Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 10-04-2015

Bruiloft

betekenis & definitie

Een bruiloft is het feest dat gevierd wordt wanneer twee mensen met elkaar gaan trouwen. In de oude culturen had de 'heilige bruiloft', hieros gamos in het Grieks, een symbolische waarde.

Voorafgaand aan de bruiloft wordt het burgerlijk huwelijk voltrokken op een door de gemeente goedgekeurde locatie. Wanneer het echtpaar gelovig is kiest men voor een religieuze plechtigheid. Men vult naar eigen believen de dag van de bruiloft in, hier zijn geen verplichtingen aan verbonden. De 'heilige bruiloft' symboliseerde de scheppende vereniging van hemel en aarde, maar ook van het mannelijke en vrouwelijke element. Het symboliseert ook de god en godin, ritueel gespeeld in de copulatie tussen de koning en een priesteres, zoals bij het nieuwjaarsfeest in de oude culturen van Mesopotamië.

Hiermee konden vruchtbaarheid en kosmische ordening worden veiliggesteld. Aan het voor de hand liggende seksuele aspect werd vaak een andere, spirituele betekenis toegekend, waarbij dit als beeld voor andere zich verenigende tegenpolen werd opgevat, bijvoorbeeld als symbool voor de mystieke versmelting van God en mens op het moment van de verlichting. Zo ook werd het Hooglied in het Oude Testament slechts in overdrachtelijke zin gelezen: de kerk is daarbij 'de bruid van Christus'. Ook nonnen krijgen in de katholieke kerk de bruidssluier als ze in het klooster treden, hiermee worden ze de 'mystieke bruid'.