Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 11-07-2016

2016-07-11

Brasserie

betekenis & definitie

Een brasserie is een gelegenheid waar men wat kan eten en drinken. Een brasserie heeft ten opzichte van andere horecagelegenheden vaak een extravert karakter, waarbij verschillende personen in een open ruimte bij elkaar zitten.

De term brasserie is afkomstig uit het Frans en betekent zoiets als brouwerij. De brasserie stond van oudsher bekend als een plek waar men een gemakkelijke maaltijd kon nuttigen onder het genot van een biertje. Een brasserie is hiermee een soort combinatie tussen een volledig restaurant en een café. Vaak wordt een brasserie daarnaast gekenmerkt door een grote open ruimte, waar men aan lange banken en tafels zijn of haar maaltijd kan op eten. Deze maaltijden waren veelal hetzelfde en bestonden met name uit stukken vlees, frites of aardappelen en sla of zuurkool. Een brasserie verschilde op deze manier met een restaurant, waar er meer variatie is tussen de menu’s.

Hoewel men in de negentiende eeuw diverse plekken een brasserie kon vinden, is het term langzaamaan vervaagd. Het verschil tussen een brasserie en een klein eetcafé of een bar, is in de loop van de 20e eeuw bijvoorbeeld veel moeilijk vast te stellen.