Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 20-05-2013

Bossche bol

betekenis & definitie

De Bossche bol is een gebakje en een specialiteit uit Den Bosch. Het bolvormige gebak bestaat uit soezenbeslag, gevuld met slagroom en overgoten met pure chocolade.

De Bossche lekkernij wordt vaak verward met de moorkop. Banketbakker Lambermont maakte de eerste chocoladebol met banketbakkersroom, chocolade en een toef slagroom. Banketbakker Henri van der Zijde bedacht de versie die nu veel gegeten wordt: overgoten met pure chocolade en gevuld met slagroom. De Bossche bol wordt vaak verward met een moorkop, maar de twee lekkernijen zijn niet hetzelfde. Bossche bollen zijn groot van formaat, terwijl een moorkop klein is. Ook het recept is anders.

Bakker Jan de Groot verkoopt de bekendste Bossche bol en heeft dan ook een geheim recept en een beschermd handelsmerk. Die bollen zijn te krijgen in Den Bosch, op andere plekken in Nederland worden bollen verkocht die door anderen zijn gemaakt. Zo kunnen sommige bollen kleiner zijn en een laag melkchocolade hebben. Alle bakkers houden in elk geval het precieze recept geheim. De soezen worden als eerst gemaakt en gebakken, daarna komt de chocolade laag en als laatst wordt de slagroomvulling er via de onderkant ingespoten.