Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 28-12-2009

Boerenkool

betekenis & definitie

Boerenkool is de benaming voor een groene kool met krulbladeren. Daarnaast wordt de naam boerenkool gebruikt voor een stamppot bestaande uit boerenkool en aardappelen.

De boerenkool is een groente die gemakkelijk geteeld kan worden op bijna alle grondsoorten. Het is een typische wintergroente en er is dan ook een herfst- en winterteelt. Boerenkool kan onderverdeeld worden in twee typen: struikboerenkool en dwergboerenkool. Bij de struikboerenkool is het oogsttijdperk van september tot februari. Bij de dwergboerenkool wordt er van september tot november geoogst. Deze boerenkool is voornamelijk bedoeld voor de industrie en kan niet goed tegen de vorst, vandaar de korte teeltperiode.

Gezien het feit dat boerenkool, samen met aardappelen, voornamelijk wordt verwerkt tot stamppot, wordt in de volksmond met het woord boerenkool meestal de stamppot bedoeld.