Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 25-04-2016

2016-04-25

Blauwdruk

betekenis & definitie

Een blauwdruk is een uitgewerkt plan of ontwerp. Een blauwdruk kan ook dienen als een kopie van een montage ter controle voor het drukken. Blauwdrukken worden ook gebruikt voor bouwtekeningen. Blauwdruk betekent in figuurlijke zin ‘plan van uitvoering’.

Als een blauwdruk wordt gebruikt als een bouwtekening, verwijst de blauwdruk naar het kopiëren van witte lijnen op een blauwe ondergrond. Een blauwdruk ontstaat met behulp van cyanotypie (een fotografisch proces), waarbij in witte lijnen een directe fotografische kopie wordt gemaakt op een blauwe achtergrond. Deze achtergrond kleurt blauw door het gebruik van cyanidezouten.

In de drukkerswereld worden blauwdrukken gebruikt, deze dienen als proefdruk. In de reprografie (dit is de verzamelnaam voor alle technieken die gebruikmaken van de inwerking van licht, ultraviolet- of infraroodstraling. Deze worden ingewerkt op gevoelig materiaal. Hierdoor ontstaan kopieën van geschreven, getekende, gedrukte of fotografische originelen) dienen blauwdrukken als technische controle of als de finale controle door de opdracht- of vormgever.

Voorheen werden in de techniek en de bouw ook blauwdrukken gebruikt. Technische bouwtekeningen werden op deze manier gedupliceerd en werden gebruikt voor de bouw of productie van het getekende. Blauwdrukken zijn vandaag de dag vervangen door andere fotokopieertechnieken en de komst van het ontwerpen op de computer. Deze tekeningen worden vervolgens afgedrukt door printers.